Verhaal André Van Wettere

André is geboren en getogen in Dikkelvenne. Op aansturen van zijn ouders ging hij naar de vakschool om kleermaker te worden. Hij bouwde een mooie carrière uit in de textielsector, schopte het tot bedrijfsleider en richtte uiteindelijk zijn eigen textielbedrijf op. André was actief in het verenigingsleven en in de lokale toneelvereniging en heeft zelfs een eigen muziekuitgeverijtje opgericht. Hij schreef een nummer voor de lokale wielrennersploeg (de Zwalmstoempers) dat zelfs werd opgepikt door de BRT!

Hij vertelt over zijn jeugd in Elleve, het kattenkwaad dat hij samen met de jongens uit de buurt uithaalde. En over gebeurtenissen die een grote indruk op hem hebben gemaakt, de moord op drie buren en de onverwachte dood van een buurjongen.

Geluidsfragmenten

De bende van Elleve

't waren altijd die van Elleve die 't geweest waren. André woonde in Elleve, een gehucht in Dikkelvenne. Samen met de jongens uit de buurt werd er heel wat kattenkwaad uitgehaald. De bende van Elleve was in die tijd nogal berucht, de veldwachter hield hen daarom extra goed in het oog!

Moord in Dikkelvenne

Vlak na de tweede wereldoorlog werd Dikkelvenne opgeschrikt door de gruwelijke moord op twee oude zussen. Enkele weken later gevolgd door nog een moord op een man uit dezelfde straat. De moorden lieten een diepe indruk na op de inwoners, ook op André.

De dood van een buurjongen

In 1948 overleed de buurjongen van André aan een banale zonneslag.  André was toen 12 jaar en heeft het kruis voor die jongen naar de kerk gedragen. In die tijd werd bij een overlijden een kruis voor een van de ramen van het huis werd geplaatst. Voor de begrafenis werd dat kruis meegedragen naar de kerk.

De Zwalmstoempers

André heeft indertijd zelfs een eigen muziekuitgeverijtje opgericht. Dat kwam zo: zijn broer was lid van de lokale wielrennersploeg, de Zwalmstoempers. Op zijn vraag heeft André twee nummers voor de groep geschreven ‘Fietsen’ en ‘We rijden graag met de fiets’. Hij schreef de tekst, John Colston een Britse muzikant, zorgde voor de muziek. Het werd een bescheiden hit. De nummers werden veel gespeeld in de jukeboxen van de cafés waar wielertoeristen kwamen. Ze zijn er zelfs mee op de BRT geweest!

Fietsen fietsen - De Zwalmstoempers

Benieuwd naar het "legendarische" nummer van de Zwalmstoempers? Beluister het hier!